WTW unit met airco
Warmteterugwinunits (WTW-units) worden steeds populairder als mechanisch ventilatiesysteem. De units zorgen voor een optimaal binnenklimaat en staan bekend om het feit dat deze frisse toevoerlucht kunnen voorverwarmen. Maar kunnen WTW-units een woning ook koelen? Wij geven hier antwoord op.
Koelen met een WTW unit mogelijk?
Bij Alpha Ventilatie kun je vrijblijvend advies aanvragen voor een volledige installatie. Heb je nog geen WTW installatie? Laat dit dan eerst aanleggen.
Veelgestelde vragen
Zijn er WTW units met airco?
Nee, er bestaan geen WTW units met ingebouwde airco. Een airco kan bovendien ook niet worden aangesloten op een WTW unit. Je zult een WTW unit en een airco dus apart van elkaar moeten aanschaffen en installeren.
Elke WTW unit kan een woning dus tot op zekere hoogte koelen. Je kunt er echter voor zorgen dat dit proces versterkt wordt, met als resultaat een nog koelere woning. Dit kan met behulp van een bypass, of een WTW koeler.
Met een bypass
Een bypass is een systeem dat terug te vinden is in veel WTW units. Dit systeem is erg handig tijdens de zomeravonden, wanneer het buiten afkoelt. De frisse toevoerlucht hoeft dan niet meer gekoeld te worden, omdat deze lucht vaak koeler is dan de binnenlucht. Als de bypass open staat, dan zorgt deze ervoor dat de afgezogen binnenlucht direct naar buiten wordt afgevoerd en niet langs de warmtewisselaar stroomt. Tegelijkertijd wordt de frisse buitenlucht na het filteren direct naar binnen toegevoerd. De koele toevoerlucht wordt dus niet beïnvloedt door de andere temperatuur van de afgevoerde lucht.
Het is de bedoeling dat de bypass wordt dichtgedaan, wanneer de temperatuur buiten weer oploopt. Veel systemen zijn echter geautomatiseerd, waardoor je hier zelf vaak niet meer aan hoeft te denken. Het is echter wel belangrijk om te weten dat niet elke WTW- unit een bypass heeft. Let hier dus op tijdens de aanschaf van een nieuwe unit!
Een WTW koeler
Een WTW-koeler is een apparaat dat kan worden aangesloten op een WTW unit, of tussen de luchtkanalen van een WTW unit. Het apparaat zorgt ervoor dat de afgezogen lucht wordt gekoeld nog voordat het langs de warmtewisselaar stroomt. Op het moment dat de afvoerlucht dan langs de warmtewisselaar stroomt, is het al dermate afgekoeld dat de warmtewisselaar in feite een koudewisselaar wordt. Het onttrekt de koelheid namelijk aan de afvoerlucht en koelt hiermee de verse toevoerlucht. De WTW koeler kan de toevoerlucht tot drie graden kouder maken.
Een bekende WTW koeler is de HomEvap WTW koeler. Deze heeft een draadloze bediening, is legionella veilig en is energiezuinig. Bovendien is de HomEvap WTW koeler zelfs aan te sluiten op elke WTW unit!
Wat is een WTW-unit?
Een WTW unit wordt ook wel balansventilatie of ventilatiesysteem D genoemd. Het is een apparaat dat ervoor zorgt dat een woning wordt geventileerd. Dat wil zeggen dat vervuilde lucht uit huis wordt afgevoerd en dat frisse buitenlucht wordt toegevoerd. Het kenmerkende aspect van een WTW unit is echter dat het de temperatuur van toegevoerde lucht kan aanpassen. Hiervoor wordt de warmte of koelheid gebruikt die aan de afgezogen is onttrokken.
Hoe werkt een WTW unit precies?
Een WTW unit bevat een motor, twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Daarnaast zijn er ventilatiekanalen aangesloten op de unit, die door het hele huis lopen. De motor zorgt ervoor dat de ventilatoren op gang worden gebracht. Hierdoor kan de vervuilde lucht in huis worden afgezogen. De afzuiging vindt vaak plaats in de “natte ruimtes”. Denk hierbij aan de badkamer, de keuken en het toilet. De vervuilde lucht wordt dan naar de WTW-unit geleid. Hier onttrekt de warmtewisselaar de warmte of de koelheid aan de lucht. De lucht wordt vervolgens naar buiten geleid. Tegelijkertijd wordt er ook verse buitenlucht aangezogen. De verse lucht wordt via de ventilatiekanalen naar de WTW-unit gezogen en daar voorverwarmd- of gekoeld. Vervolgens wordt de lucht het huis ingeblazen. Dit gebeurt vaak via toevoerpunten in de “droge ruimtes”. Dit zijn ruimtes zoals de slaapkamer en woonkamer.